The Gilda Story

Kära studenter

1993 grundade jag Gilda Skolan i Göteborg. Det gav mig en fantastisk möjlighet att kunna vidareutveckla min kunskap inom skönhetsvård med målet att utbilda Sveriges bästa hud- och spaterapeuter. Jag känner en oerhörd glädje över de drygt 1000 studenter som har valt att utbilda sig på just Gilda Skolan. Vidare känner jag mig stolt över de studenter som representerar skolan ute i världen med all sin skicklighet i vårt yrke.gildafoto

Gilda Skolan är en produkt av målmedvetet arbete nära kopplat till Gilda Story och står för modern utveckling av kunskap i hudvård och spa. Med åren har det gett en möjlighet att även starta utbildning i Stockholm och Malmö. All framgång har gjort det möjligt för skolan att stå sig stark i över 20 år på en konkurrenskraftig marknad. Gilda Skolan har utvecklats till ett begrepp inom skönhetsutbildning och våra studenter är idag mycket eftertraktade på arbetsmarknaden.

namn

Gilda Liljeblad, grundare av Gilda Skolan

[line]

70-talet

Sedan Gilda Liljeblad var liten har hennes livskall varit att ta hand om människor, hon har alltid tyckt om att ge och att ”pyssla och greja”. Från början var tanken att hon skulle bli läkare, men i början av 70-talet, när skönhet och glamour inte alls var på tapeten, valde hon sin egen väg. Hon åkte till Wien där hon utbildade sig till hudterapeut och skaffade sig internationella kontakter. Krävande heltidsutbildning genomfördes under ledning av läkarparet Herr och Fru Dr. Harrar. Under hela den tiden var fokus på att ta hand om andra, få dem att må bättre, få dem att se bättre ut och vara nöjda med sig själva.
”Jag har alltid tagit väl hand om mina produkter och material, och förberett varje studie- och arbetsdag väl. Jag tror att jag utvecklade detta organiserade och strukturerade arbetssätt redan i unga år när jag jobbade med mina föräldrar på deras hotell och restaurang.” Gilda Liljeblad.

80-talet

Väl hemkommen från Wien, som utbildad hudterapeut med unik internationell examen, startade Gilda flera egna verksamheter. Bl.a. Salong Gripsholm på hotell Park Aveny i Göteborg, som snabbt blev ett framgångsrikt koncept som präglades av nytänkande och internationell touch. Som mest hade salongen tolv anställda och Gilda blev ett välkänt namn i branschen. Under denna period blev hon även medlem i styrelsen för SHR (Sveriges hudterapeuters riksorganisation).

”Jag öppnade min första salong när jag var nitton och efter två år var den fullbokad. Sedan dess har detta alltid varit fallet. Jag har i grunden varit mycket seriös och dedikerad mitt arbete. En annan sak är kundens uppmärksamhet. Jag har varit genuint intresserad av mina kunder, inte bara deras hudvillkor, utan också av saker som var viktiga för dem och deras familjeliv. Detta, i kombination med en mycket bra utbildning, är anledningen till min framgång.” Gilda Liljeblad.

90-talet

Som väletablerad i branschen och med välfylld salong borde Gilda känna sig nöjd och slå sig till ro. Men det fanns fler drömmar att uppfylla – en av dem var att starta egen skola, med möjlighet att förmedla all den kunskap hon fått genom sin internationella utbildning. År 1993 startade hon Gilda Skolan i Göteborg med målet att utbilda Sveriges bästa hud- och spaterapeuter. Hon fick arbeta hårt för att få igång verksamheten. Vid denna tid började hon dessutom också att utveckla en helt egen hudvårds-serie då hon ville ha produkter med hög kvalitet för användning på skolan.

Efter fyra år av hårt arbete blev Gilda Skolan i Göteborg riktigt framgångsrik och hon kunde anställa mer personal. Gilda fick mer tid över för organisation och hon kunde förbättra skolans program och struktur till en mer professionell nivå. Gilda blev välkänd i Göteborg och hennes professionella och strukturerade sätt att utbilda var en garanti för framgång.

”Eftersom jag är utbildad i Wien, hade jag en helt annan inställning till yrket, i motsats till de som utbildas i Sverige. Jag ville förmedla mina kunskaper och färdigheter på hemmaplan.” Gilda Liljeblad

För att kunna utbilda Sveriges bästa hudterapeuter var kvalitet i utbildningen ett av ledorden. Gilda Skolan stod redan från starten för modern utveckling av hudvård och spa och uppfyller sedan många år kraven för både SHR (Sveriges Hudterapeuters Riksorganisation) och CIDESCO (Comité International D’Éstetique Et De Cosmétologie). SHR är en sammanslutning av auktoriserade hudterapeuter i Sverige och har till uppgift att höja och vidmakthålla kompetensen och kvalitetsnivån inom hudterapeutyrket. CIDESCO är den internationella motsvarigheten. Att utbilda sig på en skola som uppfyller dessa krav är viktigt då det idag finns ett problem med många korta hudvårdsutbildningar som på bara några veckor utbildar folk. Då är det lätt att kunderna sedan blir felbehandlade. Går man däremot en SHR-utbildning vet man att man får en kvalificerad och gedigen utbildning och att man är väl förberedd att ta sig an kunder när examen väl är avklarad.

”De första två åren i Göteborg gick bra. Det tredje året var sämre med endast fyra studenter. Men efter det har vi varit mycket framgångsrika. Det att jag redan var välkänd i Göteborg, tillsammans med ett professionellt och strukturerat sätt att utbilda, var en garanti för framgång. Dessutom har jag alltid utvecklat mig själv genom att gå alla tillgängliga vidareutbildningar (mästarbrev, diatermicertifikat, hudhygienist och lymfdränage) inom yrket under åren, och varit snabb på att ta till mig och överföra nya kunskaper och tekniker till studenterna på ett konstruktivt och positivt sätt.” Gilda Liljeblad.

00-talet

Gilda Skolans framgång ger möjlighet att starta egna skolor även i Stockholm och Malmö. Stor satsning görs på att hitta rätt personal, som kan förvalta skolans grundtankar. Gildas hudvårdsprodukter utvecklats till en heltäckande, professionell serie och säljs framgångsrikt på samtliga skolor. Gilda Skolan blir ett begrepp inom skönhetsutbildning och studenterna blir mycket eftertraktade på arbetsmarknaden. Hela 94% får jobb direkt efter fullgjord skoltid. Utbildningen karaktäriseras av hög kvalitet, högt tempo och komplett studieplan där allt ingår, både teori och praktik. Studenterna är väl förberedda på vad som väntar i arbetslivet efter examen.

”Allt jag gjorde, gillade jag att göra. Att utforska nya saker gjorde mig nyfiken och gav mig energi. Jag funderade alltid på nya idéer och utvecklade bättre sätt att arbeta och jag anställde folk som kunde hjälpa mig att förverkliga mina idéer.” Gilda Liljeblad

10-talet

En utbildning i världsklass! Verksamheten rullar på med utbildningar i Stockholm, Göteborg och Malmö. Gilda blir även invald som hedersmedlem i SHR (Sveriges Hudterapeuters Riksorganisation). Som bevis på att Gilda Skolan håller högsta kvalitet och befäster sin roll som ledande inom hud- och spaterapeututbildning är följande framgångsrika studenter:

– Lovisa Petri blev bronsmedaljör i hudvårds-VM 2013 och Emmastina Dannered fick ta emot samma pris år 2015.
Placeringarna är de främsta en svensk hudterapeut fått någonsin.

– Nina Nilsdotter blev ”årets upplevelse” i Beauty & Cosmetic Awards 2014

”Jag känner en oerhörd glädje över de drygt 1000 studenter som har valt att utbilda sig på just Gilda Skolan. Vidare känner jag mig stolt över de studenter som idag representerar skolan i Sverige och ute i världen med all sin skicklighet inom yrket.” Gilda Liljeblad

Gilda Liljeblad är idag en av Sveriges mest framgångsrika hudterapeuter och är fortfarande i högsta grad involverad i skolans verksamhet och utveckling.

 

[line]
REPORTAGE FRÅN DAGENS INDUSTRI – läs om entreprenören Gilda här.

 

[line]

Gilda Skolan uppfyller kraven för SHR och CIDESCO och erbjuder utbildning inom Kerstin Florian Spa filosofi.